22 aug

Oplev verden anderledes ved at bo privat på rejsen

Hvad vil du opnå med at rejse? Er det nok at se eller vil du også forstå? Hvis du gerne vil forstå så må du i kontakt med de lokale. Denne kontakt til lokale kan være svær som rejsende, med mindre du bor i samme område i lang tid og dermed gentagne gange kommer i samtale med de samme personer. Alternativt kan kontakten skabes hurtigere hvis du “tør” bo privat på rejsen. For os er rejser i høj grad præget af et ønske om interaktion med lokale og et ønske om interkulturel forståelse. Det lyder fornemt, men virkeligheden er, at vi ikke kan læse eller se os til forståelse af fremmede kulturer, det skal ikke kun opleves, men leves.

Når vi rejser, er vi som regel afsted længere tid ad gangen og et ophold på hotel samt mad og drikke tre gange dagligt kan vores budget simpelthen ikke holde til. Derudover vil vi gerne opleve verden lidt på afstand af masseturismen. Vi synes der er meget at vinde ved at bo privat på rejsen, og det vil vi gerne dele med jer. Du kan læse mere om vores rejsefilosofi, uafhængig rejse, her.

Skab nye internationale relationer

Ved at bo privat på rejsen hos en person eller familie kan vi på en helt anden måde opleve det sted vi besøger. De lokale som låner eller lejer et værelse ud gør det i nogen grad for penge (nogen mere end andre). Men oftest er der også fra værtens side et ønske om at møde nye mennesker og nye kulturer. Det er muligt at de ikke selv har midlerne til at rejse og på den måde kommer verden til dem og de kan samtidig tjene lidt penge. Nu skal vi ikke foregive at være naive, for udlejning af ejendom er big business, især i storbyerne, det ved vi godt. Men ser man sig lidt for og sætter sig ind i udlejerens detaljer og skimmer de anmeldelser der har været får man hurtigt et indtryk af hvad der er fokus på.

Bo privat på rejsen

I 1998 boede jeg (tv.) et år hos familien Leamy i Delaware i USA og delte værelse med min værtsbror Kevin (th.). Efter 19 år er vi fortsat tæt knyttet og har nu også bragt vores familier sammen.

Ved at bo hos andre får man et unikt indblik i deres hverdag. Sammen med forståelsen af den enkelte person eller familie kommer også en forståelse af den verden som de lever i og det syn de har på vores del af verden. Den oplevelse du får af andres verdens- og menneskesyn er unikt og fås kun ved tæt interaktion med mennesker fra fremmede kulturer, det kendetegnes som interkulturel forståelse og det er noget helt særligt. Sammen med interkulturel forståelse har du også muligheden for at skabe varende relationer hvis ellers et gensidigt ønske eksisterer.

Gør ferien lidt nemmere ved at bo privat på rejsen

Der er mange praktiske sider til at rejse. Hvordan finder du ud af hvad der skal opleves når du planlægger en rejse? De fleste vil sikkert læse i rejsebøger som Lonelyplanet, Rough Guides, Turen Går Til eller lignende. Når mange søger deres information det samme sted vil det ofte resultere i, at de seværdigheder, hoteller og restauranter som nævnes bliver tilsvarende mere besøgt. Ingen tvivl om at de fleste populære turistattraktioner er populære af en grund, men vi har ofte fundet at der er ligeværdige alternativer. Det svære for turister er at finde alternative oplevelser for hvad har vi at gå efter? Vi har nogle gange været heldige at falde over ting ved tilfælde. Vi lægger ofte kort og guidebog væk og går bare tilfældigt rundt, men det er jo ikke altid holdbart.

Bo privat på rejsen

Vi har to gange lejet et studio hos familien Núñez i Malaga.

De lokale vil ofte være behjælpelige med at vise vej, men hvis ikke man ved hvor man skal hen er det også problematisk. Det kan være svært at skabe en mere fortrolig kontakt til de lokale således at mere personlige anbefalinger kommer frem. De personlige anbefalinger kommer lettere frem hvis man bor privat eller i tæt tilknytning til lokale. De tager glædeligt guide rollen på sig og viser de bedste, og nogen gange værste, sider frem af deres lokalområde. På den måde kan det være lidt nemmere at finde anderledes oplevelser på ferien.

Ved at bo privat på rejsen kan du også spare penge

Hoteller er dyre i det meste af verden. På trods af portaler til sammenligning af priser vedbliver udgiften til hotelophold en stor del af budgettet for en rejse. På mange rejsemål må man slippe 500-1000 kr. per nat for et almindeligt værelse. Ved at bo privat på rejsen kan udgiften i visse tilfælde helt bortfalde og tænk engang hvad der så er af muligheder for oplevelser for de ekstra penge. Ved at bo privat er det oftest muligt at lave mad selv hvis ikke værten også stiller sig til rådighed her. Derudover kan man også få anbefalinger til hvor det er bedst at købe ind.

I flere tilfælde vil ens vært også, evt. mod betaling, vise en rundt eller kunne arrangere private ture. På mange måder kan der være penge at spare ift. at indlogere sig på et turisthotel og købe en standard udflugt for slet ikke at tale om udgiften til restauranter som mange steder i verden kan være meget stor.

Bo privat på rejsen

Det var et helt royalt værelse vi fik stillet til rådighed hos familien Sempill i Edinburgh, tak!

Muligheder for at bo privat på rejsen

Der er mange muligheder for at komme tættere på lokalbefolkningen end ved at bo på et stort isoleret hotel. På et hotel udsætter du kun dig selv for de ansattes venlige hilsner, receptionens anbefalinger og restauratørernes smalltalk. Selvom vi ofte har følt os godt hjulpet og venligt modtaget på den måde har vi ofte haft et ønske om at opleve anderledes.

Homestay

Homestay er som udgangspunkt private som udlejer et værelse i tilknytning til deres private bolig mod et gebyr. Flere steder kan det ske at værterne har bygget separate bygninger til indlogering. Visionen med homestay er en tættere interaktion mellem de logerende og værten, men som med alle steder kan der ikke udstedes garantier for hvad udfaldet bliver. Jeg kan se at flere tilfælde mere ligner Bed and Breakfast end en egentlig privat indlogering.

homestay.com / homestayin.com

Couchsurfing

At surfe sofaer henleder nok tankerne på en langhåret backpacker der crasher på en sofa, men couchsurfing er blevet allemandseje i den digitale tidsalder.

Air BnB

Denne udlejningsplatform er blevet ekstremt populær og kræver næppen megen introduktion. Ofte er det sådan at den som udlejer sin bopæl selv er væk og derfor opstår mødet mellem gæst og vært ikke på den måde som vi synes det er spændende. Der kan dog være undtagelser og man må læse Derudover er Air BnB en god mulighed for at finde indlogering til rimelige penge på steder hvor det ellers ikke er muligt.

airbnb.dk

Bed and Breakfast

Denne form for indlogering kan se meget forskellig ud. Det kan dreje sig om et idyllisk hus hvor værterne har et par ledige værelser efter børnene er flyttet hjemmefra og nu tilbyder at indlogere rejsende. Det er i min optik den ønskede model, men flere steder er B&B mere kommercielt drevet og mister noget af nærheden og charmen. Her er det bare om at søge sig frem på de forskellige platforme. I Skotland fandt vi f.eks. familien Sempill som tog fantastisk imod os i Edinburgh og gav den helt rigtige oplevelse af kulturel interaktion. Der findes mange online portaler, start på din yndlings søgemaskine.

Guesthouses

Gæstehuse er nok den bedste oversættelse selvom begrebet kan have mange udformninger. Når jeg tænker på et guesthouse er det som regel et hus eller en bolig i tilslutning til værtens egen bolig eller i nærheden af. Der foregår nogen interaktion, men man bor ikke i værtens private bolig. Som oftest vil der være tilbud om servering af mad. Der må i hvert fælde undersøges hvad der menes med guesthouse i værtens beskrivelse. Der findes mange online portaler, start på din yndlings søgemaskine.

Vi håber indlægget giver inspiration og lyst til at prøve noget anderledes. Der er så meget at vinde ved at opleve verden lidt tættere på og komme ind på lokalbefolkningen.

Start en samtale