01 aug

Island er meget mere end Golden Circle

Island er blevet et populært turistmål med et stærkt stigende antal besøgende over de sidste 10 år. Det giver et vidst pres på yndede turistmål som Tingvellir National Park, Gullfoss og Geysir der ofte besøges som led i en tur kaldet Golden Circle. Vi kan ikke se os selv helt fri fra at tage med masserne, men vi har også et ønske om at udforske det knap så kendte.

Nogle timers kørsel nord for Reykjavik strækker halvøen Snæfellsnes sig ud i havet og som et fyrtårn lyser gletcheren Snæfellsjökull så det kan ses helt fra hovedstaden.

Vi kører mod Borgarnes som nås via en imponerende 6 kilometer lang tunnel under en mindre fjord. Meget passende mødes vi ved en lokal tankstation af mærket Orkan, for her blæser en hård vind. Ikke ligefrem madpakkevejr. Turen går lidt ind i landet og ca. 3 km fra Borgarnes finder vi et idyllisk sted at spise frokost. Med udsigt til mosbeklædte lavasten, høje bjærge af vulkansand og et vandfald ja så smager den medbragte leverpostejsmad ligesom af lidt mere.

Jo længere ud på Snæfellsnes vi kommer jo færre biler møder vi. Der går flere kilometer i mellem hvert møde, skønt at opleve den lidt øde og rå natur. Vi gør holdt i Lýsuhól så børnene kan blive tanket lidt op med store glas mælk. Vi overvejer et besøg i de geothermiske bade i Lýsuhólslaug, men minder os selv om at vi allerede dagen før var ude og svømme med børnene. Den naturlige kilde i Lýsuhól byder efter sigende på alger og mineraler som gør krop og sind godt – det må blive en anden gang.

Køreturen langs kysten til det gamle fiskerleje Arnarstapi er utrolig smuk. Alle steder græsser fårene vildt og det er med at holde øje at de ikke pludselig er på vejen. Som vi nærmer os bliver gletcheren mere og mere imponerende og vi undrer os til stadighed over hvordan isen kan blive liggende deroppe når vi står her i 17 graders varme. Ved Arnarstapi møder vi den imponerende stenstatue som forestiller Bárður Snæfellsás beskytter af halvøen.

Fra Arnarstapi er det muligt at vandre til Hellnar gennem det smukke fuglereservat som blev oprettet i 1979. Her kan man beundre de smukke stenformationer langs kysten og se de store kolonier af havterner. Turen er ca. 2,5 km. gennem meget ujævnt terræn. Godt vi har børn med der er gode på benene. Hannah sov dog det meste af tiden i bæreselen. Her følger lige nogle fotos fra turen, det er næsten bedre end at prøve at beskrive det med ord.

 

For enden af vandrestien møder vi en lille café med en af de smukkeste beliggenheder jeg nogensinde har set. Menuen er simpel, men maden er god. Fiskesuppe. Quiche. Hjemmelavet brød.

Mætte og trætte er vi klar til at vende næsen hjem mod Reykjavik, men vent nogen skal jo lige hente bilerne ved vandrerutens start. Det bliver 2,5 km i raskt tempo uden tid til at nyde udsigten. Det opvejes dog i høj grad af udsigten til gletcheren på hjem. Så er der kun 200 kilometers kørsel forude, men gennem dette landskab gør det ikke spor. Det har været dejligt at opleve at Island er meget mere end Golden Circle og masseturisme.

 

3 comment on “Island er meget mere end Golden Circle

Start en samtale