16 aug

Fremmedsprog for børn – Lost in translation

Det er ikke nemt at være den eneste der ikke forstår sproget

“Come on lets play catch” siger Zach til Bertram der ser tilbage på ham med et lidt flakkende blik. “Han vil gerne kaste bold med dig” må jeg oversætte og så er legen straks i gang. Vi har været afsted i mere end to uger og Bertram har var først udsat for en uge med børn der talte islandsk og nu tre uger med engelsk. Men hvordan virker fremmedsprog for børn?

Der er mange legekammerater, men alligevel er han lidt alene

Det er ikke nemt at være den eneste der ikke forstår hvad der bliver sagt. Det er første gang vi rejser hvor Bertram er stor nok til at forstå at de andre børn taler et andet sprog. Hannah er kun 6 måneder og er ikke påvirket af situationen på samme måde. Børnene forsøger sig på deres eget sprog, men det kan til tider skabe frustrationer. Jeg synes vi ser en ny side af Bertram hvor han bliver frustreret over ikke at blive forstået. Der er mange legekammerater, men til tider er det alligevel lidt som om at Bertram er lidt alene.

Fremmedsprog for børn

I filmen Lost in Translation er Bob Harris i Japan for at optage en reklamefilm. Han udfordres kraftigt af det japanske sprog og kultur, men finder dog fællesskab med Charlotte. Sandra og jeg kan se at vi skal være det samme fællesskab og være opmærksomme på at få oversat og inkluderet Bertram i samtalerne på det fremmede sprog. Når vi gør en indsats kan vi se at det hurtigt betaler sig. Bertram holder tommel- og pegefinger med lidt afstand og udbryder entusiatisk “small”, armene bredes ud og han råber “big!”. Det er så sjovt at se hvordan han hurtigt opfanger sproget som indlæres på en meget effektiv måde gennem leg, oplevelse og de almindelige dagligdags aktiviteter. Det er forunderligt at se hvordan leg blandt børn kan opstå på trods af sprogbarrieren og hvor hurtigt sprog kan læres, begge veje. Det giver stof til eftertanke.

Fremmedsprog for børn

PS: Filmen Lost in Translation med Bill Murray og Scarlett Johansson er faktisk et kig værd.

Start en samtale