20 sep

Tip: Finca på Mallorca

Finca er lig med landidyl - en helt anden side af Mallorca

Mallorca har i mange år været en af danskernes favoritdestinationer. I 60’erne og 70’erne stod den på grisefester med Simon Spies og Tjæreborg i spidsen. Man har næsten en fornemmelse af at grisen brændte på og gløderne gik hen og blev kolde. I en årrække falmede de mægtige betonhoteller og turisterne blev væk fra solskinsøen i Middelhavet. Gennem de seneste år er øen dog igen blomstret op, hotellerne er blevet renoveret og danskerne er igen linet op på strandene. Der sker dog også noget mere spændende i mine øjne, nemlig cykelferie, agroturisme og finca ferie. En række nye tilbud er kommet til som tiltaler os.

Bo på en gammel finca

I takt med industrialisering og masseturismen flyttede mange Mallorcinere fra landdistrikterne mod de storbyerne og kystbyerne for at søge lykken. Det resulterede i at mange af Mallorcas gamle Fincaer stod og visnede i den bagende sol. En Finca er et stykke landjord med tilhørende gård og flere af dem er op til 300 år gamle. Det fleste fincaer ligger i naturskønne område inde i landet. Som turismen de senere år ændrede fokus mod bæredygtighed, øko- agroturisme samt aktive ferieformer er fincaerne igen blevet bragt i stand til deres tidligere pomp og pragt.

En finca har typisk et mindre antal værelser og derfor er der tæt kontakt mellem ejerne og gæsterne og oftest også gæsterne imellem. Det tiltaler os virkeligt at man kan komme lidt ind på livet af de lokale.

Find en finca

Der er et bredt udvalg af fincaer på Mallorca, og man må, som med andre indkvarteringsmuligheder, gøre op med sig selv hvad der er vigtigst; tæt på vandet, tilknyttet restaurant, eget køkken osv. Prisen svinger også meget og der findes da også 5-stjernede luxus fincaer, men så synes jeg charmen forsvinder.

Langt de fleste fincaer er beliggende inde i landet pga. deres oprindelse som gårdsted. Så hvis man vil tæt på havet er mulighederne færre. Stort set alle fincaer har dog pool.

Mange fincaer har etableret et samarbejde med lokale bønder og landmænd om at levere friske økologiske råvarer til deres køkken og i flere tilfælde har fincaerne genoptaget deres funktion som gård hvor jorden dyrkes. Dermed skabes flere steder muligheden for agroturisme hvor man altså kan bo og i nogen grad deltage og bruge de på stedet producerede råvarer.

De fleste fincaer har etablerede hjemmesider og drives professionelt som andre indkvarteringer. En hurtig søgning på nettet giver mange muligheder. Vi har været inspireret af Michael Fjordings bog Landsteder på Mallorca som giver en lang række bud på denne type rejse. Vi endte dog selv med at finde et andet lille sted via søgning på nettet.

Læs mere om vores ophold på Finca S’horabaixa her.

Start en samtale